PERMISUL DE MIC TRAFIC DE FRONTIERA

Informaţii generale

Legea pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, semnat la Bucureşti, la 13 noiembrie 2009, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 52 din 22.01.2010 (Legea nr. 10/2010). Acordul a intrat în vigoare la data de 26 februarie 2010.

Pentru detalii privind Acordul click AICI.

Acordul de mic trafic de frontieră cu Republica Moldova reprezintă o derogare de la regimul trecerii frontierelor externe ale Uniunii Europene de către cetăţenii unui stat terţ, supuşi obligativităţii vizei.

Permisele care vor fie eliberate de România  corespund normelor de siguranţă şi specificaţiilor stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 380/2008 al Consiliului din 18 aprilie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1030/2002 privind instituirea unui model uniform de permis de şedere pentru resortisanţii ţărilor terţe.

În sensul acestui Acord, următorii termeni sunt definiţi astfel:

a) zona de frontieră cuprinde teritoriul statelor Părţilor contractante, care nu depăşeşte 30 de km de la frontiera de stat, şi se află de o parte şi de alta a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova.

Unităţile administrativ teritoriale care sunt situate parţial în zona de 30 de km şi parţial în zona cuprinsă între 30 şi 50 de km de la frontiera comună, vor fi considerate ca aparţinând zonei de frontieră.

Zona de frontieră cuprinde unităţile administrativ-teritoriale menţionate în Anexa nr. 1 a prezentului Acord.

Pentru harta Moldovei click AICI.
Pentru harta României click AICI.


b) rezidenţi în zona de frontieră
sunt persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 1 an, în zona de frontieră a statului unei Părţi contractante.

În cazuri excepţionale şi temeinic justificate – căsătorii, naşteri sau adopţii – pentru membrii de familie poate fi considerată adecvată o perioadă de reşedinţă mai mică de un an.


c) mic trafic de frontieră
înseamnă trecerea frecventă a frontierei comune a statelor Părţilor contractante de către rezidenţii în zona de frontieră a statului unei Părţi contractante şi care intenţionează să rămână în zona de frontieră a statului celeilalte Părţi contractante, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă calculată de la data trecereii frontierei.
d) permisul de mic trafic de frontieră reprezintă documentul care dă dreptul rezidenţilor în zona de frontieră să treacă frontiera statelor Părţilor contractante în regim de mic trafic de frontieră; perioada de valabilitate este cuprinsă între 2 şi 5 ani.

Pentru detalii privind permisul click AICI.

Eliberarea permisului de mic trafic de frontieră pentru adulţi

Rezidenţii în zona de frontieră pot trece frontiera comună a statelor Părţilor contractante în conformitate cu regimul privind micul trafic de frontieră în următoarele condiţii:

 1. sunt în posesia permisului de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil;
 2. nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale statelor Părţilor contractante.
 3. nu fac obiectul unei expulzări sau interdicţii, ori împotriva lor nu au fost introduse alerte în bazele de date ale statelor Părţilor contractante, cu scopul de a le fi refuzată intrarea.

Pentru obţinerea permisului de mic trafic de frontieră trebuie depuse următoarele documente:

 • cerere tip; cererile se completeaza cu cerneala  de culoare neagra, personal, de către solicitant, în faţa lucrătorului consular şi se semneaza de solicitant în interiorul chenarului anume desemnat, fara a se depasi conturul chenarului; formularele de cerere sunt gratuite şi pot fi procurate la Secţia consulară a Ambasadei, str.Vlaicu Pârcălab nr. 39 sau descărcate de pe internet.
  Pentru a descărca cererea, click AICI.
 • o fotografie color tip pasaport (3,5 x 4,5 cm), de data recentă; capul trebuie sa fie centrat, la o distanta de 0,5 cm de marginea superioara si de cele laterale iar umerii sa apara in cadru; fotografia sa fie din fată pe un fundal monocolor alb; ochii trebuie sa fie perfect vizibili chiar la purtatorii de ochelari; fotografia se face cu capul descoperit.
 • paşaport valabil; valabilitatea permisului nu poate depăşi valabilitatea paşaportului.
 • documente care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră, de cel putin un an (buletin de identitate şi anexa din care rezultă că solicitantul locuieşte în zona de frontieră de cel puţin un an; permisul de şedere pentru cetăţenii străini; buletin de identitate pentru apatrizi); atunci când din conţinutul documentelor nu reiese perioada în care persoana a locuit legal în zona de frontieră, acestea vor fi însoţite de un certificat clarificator eliberat pe hartie cu antet, semnat şi stampilat de autoritatea care a emis documentul respectiv.
 • documente care dovedesc că există motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune statelor Părţilor contractante, în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră;În funcţie de motivul deplasării, dovada temeiniciei acestuia se poate face cu unul din următoarele acte:a) Menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor

  – Declaratie pe proprie răspundere în care se specifică gradul de rudenie cu persoana vizitată

  sau

  – Invitaţie din partea rudelor din România.

  b) Însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală

  – Declaraţie pe propria răspundere în care se specifică diagnosticul şi necesitatea de efectuare a tratamentului medical în România

  sau

  – Atestat medical din care să reiasă diagnosticul sau recomandarea de tratament în România.

  c) Participare la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic,  ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass media sau în domeniul educaţiei

  – Declaraţie pe propria răspundere prin care se specifică denumirea şi datele de contact ale persoanei juridice care organizează evenimentele din care să reiasă continuitatea activităţilor

  sau

  – Scrisoare în original din partea organizatorilor evenimentului din care să reiasă continuitatea activităţilor precum şi perioada pe care acţiunile ar urma să se desfăşoare.

  d) Promovarea unor interese economice şi desfăşurarea de activităţi de sprijin economic

  – Declaraţie pe propria răspundere prin care se specifică denumirea şi datele de contact ale persoanei juridice care organizează evenimentele din care să reiasă caracterul de promovare şi de sprijin economic şi perioada în care acţiunile ar urma să se desfăşoare

  sau

  – Scrisoare, în original,  din partea persoanei juridice care organizează evenimentele din care să reiasă caracterul de promovare şi de sprijin economic şi perioada în care acţiunile ar urma să se desfăşoare.

  e) Rezolvarea problemelor de natură juridică

  – Declaraţie pe propria răspundere în care se explică problema ce urmează a fi soluţionată

  sau

  – Citaţie/invitaţie din partea organului judiciar sau administrativ competent să soluţioneze cauza.

  f) Vizitarea mormintelor rudelor

  – Declaraţie pe propria răspundere privind relaţia de rudenie între solicitant şi persoana decedată, precum şi localitatea unde se află mormântul respectiv

  sau

  – Corespondenţă, din care să rezulte relaţia de rudenie.

  g) Alte motive întemeiate

  – Declaraţie pe propria răspundere în care să se explice detaliat motivul şi temeinicia lui; se vor ataşa acte doveditoare ale temeiniciei motivului, în măsura în care există.

Leave a comment

7 Comments.

 1. as vrea sa stiu cum pot obtine permisul de mic trafic de frontiera, odata ce sunt minora, tatal e decedat, iar mama e peste hotare ? am pasaport individual, buletin, si poze 3,5 pe 4,5. Mama nu se poate intoarce acum in tara, caci tocmai ce-a plecat (terminindu-i-se concediul). Stiu k trebuie sa completeze declaratia de propria raspundere la biroul notarial, dar n-as putea sa-i trimit peste hotare declaratia completata de notar, k ea s-o semneze? va rog foarte mult sa ma ajutati. P.S. implinesc 17 ani in decembrie, si nu am curator, lociund singura. P.S.S. multumesc anticipat.

 2. Ostapenco Elena

  am depus actele pentru obtinerea micului trafic in data de 16.01.2012. Pina la ziua de azi nici un raspuns. Unde pot primi un raspuns??

 3. buna ziua,vreau sa va intreb,sunt din raionul leova,pot sadepun actele la chisinau pentru obtinera permisului de mic trafic sau doar la cahul se poate

 4. spuneti-mi va rog,eu am depus actele de trei ori la micul trafic si niciodata nu mi-a venit

 5. As dori sa aflu pentru care motiv permisul de mic trafic este emis darnu ajung la Consulatul din Cahul.Cine imi da un raspuns?

 6. am depus in octombrie 2012 ,pentru permisul de mic trafic si pina in prezent nu am obtinut nimic.ce se intimpla ,sa mai speram la ceva. ❓

 7. Fantastic beat ! I wish to appeentice at the same timee as you amend your site, how could i subscribe
  for a blog web site? The account aided me a acceptable deal.

  I were tiny bit familiar of this your broadcast
  offered bright clear idea

Leave a Reply


[ Ctrl + Enter ]